Sicilské recepty na vašem stole; tipy na rychlou večeři

Jaká je sicilská kuchyně?

Rozmanitá, pestrá, jednoduchá, lehká a delikátní. A rozhodně jeden z důvodů, proč jsme si Sicílii tak zamilovali. 

 

Sicilská kuchyně odráží chutě všech kultur, které se v minulosti na Sicílii objevovaly. Proto je výrazně ovlivněná italskou, řeckou, arabskou, španělskou a francouzskou kuchyní.  K nepostradatelným ingrediencím v sicilské kuchyni patří rajče, česnek, olivový olej, olivy, bazalka, papriky, mandle a pistácie. V místní kuchyni se často používají bylinky a koření, ale sicilská kuchyně si u přesto zachovává svou jemnost a svěžest. Pálivé, nebo příliš kořeněné jídla tady nenajdete. 

Kromě hmatatelného italského vlivu, je v sicilské kuchyni nejzřetelněji znát arabský vliv. To díky Arabům se na Sicílii začaly pěstovat citrusy, lilek, nebo třeba datle. Sicílii také představili používání rýže, šafránu, rozinek, pepře, nebo piniových oříšků. 

Co stojí za vyzkoušení?

Všechno! 

Národním jídlem Sicílie jsou těstoviny se sardinkami (Pasta con le Sarde). Další jídla, která byste si neměli nechat ujít jsou: Caponata, těstoviny se zeleninovým ragú (Pasta alla Norma), polévku Maccu, sicilské pesto Trapanese, nebo plněné rýžové kuličky Arancini. 

Ve vnitrozemí jsou typická jídla z masa a sýra, zatímco na pobřeží najdete nejčastěji pokrmy z ryb a mořských plodů.

Pokud milujete sladké, nezapomeňte vyzkoušet slavnou sicilskou zmrzlinu, zákusek Cassata, nebo všemi oblíbené Cannoli.

Na Sicílii se také pěstuje spousta druhů citrusů, které jsme si naprosto zamilovali. 

 

Busiata con Sugo del Rais

Náš nejoblíbenější recept od šéfkuchaře Vaška Obody. Lehké rajčatové těstoviny s tuňákem jsou ideální na zdravou večeři. Čas na přípravu je téměř nulový a večeři máte na stole do 20 minut. Skvělý sicilský recept, který nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí, ani kuchařského umu. Pokud to chcete mít úplně bez práce, balíček se všemi ingrediencemi najdete tady. 

 

Ingredience:

 

Postup:

Do osolené vroucí vody dáme vařit sicilské těstoviny Busiata na cca 12 minut. Na rozpálené pánvi zahřejeme Condimento pasta con Sarde, potom přidáme trochu vody z těstovin a uvařené těstoviny. Promícháme, posypeme strouhaným parmezánem, opepříme, zakápneme troškou olivového oleje a ozdobíme bazalkou, rukolou, nebo polníčkem. 

Busiata pesto di pistacchio e prosciutto

Další z našich oblíbených sicilských receptů, který je tak jednoduchý na přípravu, že ho budete chtít jíst každý den. Navíc vše co na něj potřebujete si můžete koupit v jedné krabici přímo u nás. Garantujeme, že jednodušší už to být ani nemůže.

 

Ingredience:

 

Postup:

Do osolené vroucí vody dáme vařit sicilské těstoviny Busiata na cca 12 minut. Na troše olivového oleje orestujeme pršuto, potom přidáme pistáciové pesto, uvařené těstoviny a trochu vody z těstovin. Promícháme a posypeme strouhaným parmezánem.

Přejeme dobrou chuť! 

 

Autor článku: Dominika Bartoňová
Zdroj fotografií: Zuzana Plesníková